• Returret 30 dage
  • Fri fragt over 599 kr.
  • Fragt fra 39 kr.
  • Hurtig levering 1-3 hverdage
  • VISA Electron
  • Mastercard
  • VISA
  • MobilePay

Voks – Vejledning til brug af voks

Oprettet d.

Vejledning i brugen af voks

Jeg har malet lister i 34 smukke farver med kalkmalingen og jeg har efterfølgende forseglet hver eneste liste med den klare, transparente voks og de tre forskellige farver, der findes. Det var en spændende opgave, for det viser sig, at der er uanede muligheder med de forskellige farver voks. Som sagt, så er smag og behag forskellig og jeg kan allerede nu sige, at der er en løsning for enhver, som ønsker sig et specielt udtryk. Når jeg forsegler, bruger jeg både skuresvampe, klude og pensler. Kludene skal være fnugfrie og jeg synes eks. gammelt sengelinned samt viskestykker er det bedste at bruge, klude i bomuld er at foretrække, så husk, få familie og venner til at gemme klude til dit projekt. Skuresvampene bliver ret hurtigt slidte, men de fås til billige penge, skift dem ofte ud, så de ikke fnugger for meget. De er rigtig gode at bruge. Brug roterende  bevægelser med svampen, når du forsegler, så er du sikker på, at komme overalt – slut af med at trække svampen i træets/årernes retning. Har du et møbel med udskæringer eller en bakke, hvor du skal ind i hjørnerne, så er en pensel det allerbedste og gerne den pensel, som alligevel skulle ha` været smidt ud. Men stive pensler med indhold af gammelt, tør maling duer ikke, de skal være bløde i hårene. Sådan en` er god til hjørner!  Med en pensel kan du komme godt ind i hjørnerne og jeg synes, det ser smukt ud, når man lader en farvet voks blive siddende i hjørner og på kanter, det skaber lidt patina. Husk, at du kan vaske penslen ren i lidt sulfo og lunkent vand. Hvis du skal bruge den ret hurtigt igen med den samme farve voks, så pak den godt ind i en plastpose.

Klar, transparent voks:

Klar, transparent voks skal bruges, hvis du kun vil ha` farven på emnet forseglet, så det er smuds og vandafvisende. Farven bliver mere intens, når der bliver påført voks. Selvfølgelig kan du også forsegle møblerne med den klare voks først, lade det tørre ca. 15 – 30 min. og så give en farvet voks efterfølgende. Jeg anbefaler altid den klare voks som første forsegling, fordi – hvis du påfører en farvet voks direkte på dit emne, vil resultatet blive grumset i udtrykket. Den matte kalkmaling vil suge farven til sig og virke lidt grumset, men når den klare voks ligger som en mættet overflade, vil den farvede voks lægge sig smukt på overfladen. Det er en god ide at lave en lille prøve på et stykke træ, hvis du er usikker. Den klare voks kan du også bruge som en ekstra forsegling ovenpå den farvede voks, så dit møbel bliver ekstra slidstærkt, men gør det evt. først dagen derpå, så du ikke arbejder den farvede voks af. Det er altid muligt at friske et møbel op med klar voks, hvis man gennem længere tid synes det er blevet lidt mat.

Hvid voks:

På de helt lyse farver er den hvide voks ikke så meget at se, men det giver alligevel en dejlig fløjlsblød overflade, som changerer lidt. Og dog, resultatet med den hvide voks ovenpå de lyse farver, tager sig anderledes ud, hvis dit møbel har mange små ujævnheder i overfladen og er lidt ”medtaget” af tidens tand – voksen lægge sig i disse uregelmæssigheder, så alligevel vil det give noget helt specielt til slut. Måske har du besluttet dig for at slibe på dit møbel, så det får et råt og slidt look, eks. på kanter og de flader, som skal se ældede ud? Gør du det, INDEN du vokser med hvid voks, så vil voksen give et fint resultat ovenpå det rå træ. Ovenpå de andre farver får man et kridtet, mat samt rustikt udtryk. Specielt er jeg selv meget begejstret for den hvide voks ovenpå Sælskind, hvor resultatet vil ligne zink eller få et beton look. Den hvide voks er eks. også smuk på farven Bark og Jordbrun. Men igen, prøv dig lidt frem, for det er ikke sikkert, at du er af samme mening.

Brun voks:

På de 4 helt lyse  farver på farvekortet, bliver resultatet med den brune voks, næsten ens, et gyldent, varmt look, der er ikke de helt store farveforskelle på farverne Sne, Skumsprøjt samt Havsalt. Når du har forseglet med den klare voks først og efterfølgende anvender den brune voks, er det muligt at arbejde med både den klare og farvede voks samtidig. Du kan altid “aftørre” med den klare, såfremt du synes, at der er forseglet med for meget farve. Slutresultatet kan tage sig forskelligt ud, alt efter hvordan overfladen er på dit møbel. Specielt er den brune voks smuk ovenpå farven Vadehav, det giver en skøn grågrøn glød. Den brune voks ovenpå Jordbrun, vil blot forstærke den brune farve og give mere glød og intensitet. Den brune voks er også smuk, hvis du bruger den som forsegling på farverne Bark, Drivtømmer, Sten samt Marsk.

 

Sort voks:

Den sorte voks er lidt mere speciel end de andre, for forsegler du den på de stærke farver, vil du nedtone kulørerne og de vil se lidt grumsede ud. Jeg vil anbefale at bruge den på de andre farver. Ha` altid en klar voks ved din side og arbejd evt. med den samtidig med den sorte voks, hvis du synes, at det bliver for mørkt. De forskellige farver voks, kan altid blandes med den klare eller indbyrdes, enten på en plade, hvor man spartler/pensler voksen/farverne sammen eller blot på kluden du bruger.  Der er uanede muligheder, prøv dig frem!

Når du forsegler dine møbler og andre emner med voks, kan du, når voksen er tør, polere dine emner med en klud eller svamp, du vurderer selv, hvor ”blankt” du vil ha` det. Det er en smagssag. Personligt kan jeg godt lide, at møblerne står matte, men selvfølgelig skal den overskydende voks tørres/poleres af, hvis der sidder noget tilbage. Det er bedst, at der IKKE sidder noget tilbage, når du har forseglet dit møbel. Kalkmalingen skal suge voksen til sig.  Det er svært at angive et helt specielt tidsrum for, hvor længe voksen er om at tørre, det kommer an på årstid og rumtemperaturen, men der vil gå lidt tid, inde voksen er hærdet rigtigt. Når du vokser, så gør det lidt etapevis, så du kan overskue det, specielt hvis det er en farvet voks. Selvfølgelig skal du arbejde på en hel side af møblet ad gangen, for at det bliver ens, men det tørrer ikke så hurtigt, at du ikke kan nå det. Brug roterende bevægelser med svampen, så er du sikker på, at du kommer overalt og efterfølgende kan du trække svampen i træets/årernes retning. Hvis du kan se matte steder, når voksen er tør, er det tegn på, at du ikke er kommet overalt og du kan sagtens forsegle med endnu et lag. Klude/svampe, som har været brugt til at forsegle med, tag og læg dem udenfor et sted, blot for en sikkerheds skyld. Gør dem evt. våde.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar