• Returret 30 dage
  • Fri fragt over 599 kr.
  • Fragt fra 39 kr.
  • Hurtig levering 1-3 hverdage
  • VISA Electron
  • Mastercard
  • VISA
  • MobilePay

To gode bud p upcycling af din gamle lampe

Oprettet d.

Mange får med tiden et lidt anstrengt forhold til deres bordlamper. Heldigvis er det nemt at forny dem og give dem et helt nyt og mere spændende udseende ved hjælp af kalkmaling. Læs her, hvordan den samme lampe kan upcycles på to forskellige måder ved hjælp af forskellige farver kalkmaling og voks.

Du var sikkert glad for den, dengang du købte den. Dengang passede den nok også meget bedre ind i din boligindretning og dit farvevalg, end den gør i dag. Men du nænner ikke at skille dig af med den. Måske fordi det er et gammelt arvestykke eller en gave, du fik ved en speciel lejlighed eller måske er formen så smuk, at den må genbruges. Så på trods af at den efterhånden er blevet lidt af en øjebæ, finder du en plads til den på et mindre fremtrædende sted.

Det er synd. For med lidt fantasi og kreativitet med kalkmaling og voks i passende farver, kan du uden det helt store besvær, skabe en helt ny og spændende lampe med lige præcis det udtryk, der passer ind i din stue, entre, eller hvor du nu ellers vil have lampen stående.

Slip for en masse klargøringsarbejde

Kalkmaling hæfter på alt, også ru, lakerede og glaserede overflader. Du behøver således ikke slibe lampen, for at sikre at malingen bliver siddende. Det skal man ellers tit med andre malingtyper.

Alt hvad du skal gøre, er at købe en gang grundrens hos byggemarkedet eller farvehandleren. Det vasker du lampen med, så tidens snavs, fedt- og eventuel nikotin forsvinder. Derefter en lampen klar til, at du kan gå i gang med at male.

Vi startede med et par helt ens lamper

Til denne artikel har vi taget to helt ens lamper i gråblå porcelæn, som vi har fundet i den lokale genbrugsbutik. Lampen har et meget neutralt udsende og den eneste udsmykning på den er 4 ringe rundt om den nederste del af lampen.

 

En gammel keramiklampe

Den første fik flere lag af kalkmaling i farven Sælskind. Malingen blev helt bevidst lagt på i nogle meget fede strøg. Samtidig blev strøgene lagt i forskellige retninger, så det gav lampen struktur. Sådan som man tit ser det på gammelt stentøj og keramik.

Derefter fik lampen først en gang klar voks og efterfølgende hvid voks ad flere omgange, for at få et mere hvidt look. Voksen er vigtig, fordi den forsegler malingen og gør den modstandsdygtig over for fugt, fedt og andre miljøpåvirkninger.

Men fordi lampen var malet med fede strøg, lagde den hvide voks sig ned i strøgene på den mørkere maling. Det giver et mere patineret look på lampen.

 

 

Den irrede kobberlampe

Den anden lampe fik samme tur. Bare med farven Bark. Igen blev der malet med store, fede strøg i forskellige retninger og kraftigere lag hist og her ad flere omgange, så der kunne komme noget god struktur i malingen.

Da malingen var tør, fik lampen først klar voks og efterfølgende brun voks. Det giver farven et mere gyldent skær, der får den gamle porcelænslampe til at fremstå i et mere metallisk udseende.

For at understrege illusionen af kobber/bronze, blev der tilføjet nogle penselstrøg med farven Kyst, der giver det irrede look.Gør man brug af en vandforstøver, kan malingen få lov at løbe lidt og herved fremstår det irrede udseende.

 

 

 

 

En meget mere interessant lampe

Efter endt behandling har de to lamper nu skiftet totalt karakter. Væk er den gamle, glatte og lidt sterile overflade, der nok bare var bedst til at samle støv og fedtfingre.

I stedet har vi fået skabt to meget mere interessante lamper, der hver har deres karismatiske personlighed og stil.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar