Kalkmaling er genialt til at friske gamle møbler op med, fordi det kan påføres direkte på den eksisterende overflade, uden at du skal slibe den ned eller fjerne eksisterende lag. Vil du genskabe møblernes patina, gøre dem ældre at se på eller knække farvetonen en smule, kan du efterbehandle dem med voks. Hvilke fordele og muligheder det giver, kan du læse mere om her.
Kalkmaling er en nem og enkelt måde at male dine gamle møbler på. For i modsætning til andre malingstyper, så kræver kalkmaling ikke, at du først sliber eksisterende lag maling eller lak ned, for at malingen kan hæfte på møblet.
Alt hvad du behøver at gøre, er at grundrense de flader på møblet med en gang grundrens, som skal males. grundrens kan købes i webshoppen. Derved slipper du af med snavs, eventuelle nikotinskjolde og fedt, der har aflejret sig på møblet gennem tiden. Når møblet er tørt, kan du begynde at male.
Når nymalet bliver for nyt eller farven ikke er helt rigtig
Når du er færdig, står du med et helt nymalet og flot møbel. Er der tale om et ældre møbel, kan det dog virke noget kunstigt. For gamle møbler har jo altid fået en vis patina og slid, der gør dem ældre at se på. Det kan også være, at farven ikke er lige 100 % spot on i forhold til det, du havde forventet. Det vil du sikkert ærgre dig over, hver gang du ser på møblet fremover.
Det er her voksen kommer ind i billedet. Den bruges til at forsegle og gøre møblet vand- og smudsafvisende. Samtidig kan du få voksen i en klar/transparent samt fire forskellige farvetoner, der kan tilføje en ekstra effekt til overfladen, ligesom møblet kommer til at fremstå mere blødt og changerende i farven.
Generelt kan du vælge mellem klar og fire farver voks:
Klar, transparent voks: Forsegler overfladen på møblet og gør den vand- og smudsafvisende. Samtidig bliver farven i kalkmalingen forstærket, så den opleves som mere intens. Husk altid at forsegle med klar voks først, da en farvet voks direkte på den matte kalkmaling kan blive grumset i udtrykket.
Hvid voks: Giver en fløjlsblød, changerende overflade på lyse farver, hvor det også lægger sig i ujævnhederne på overfladen. På mørkere farver tilfører den hvide voks et mere kridtet skær. Sliber du møblet på kanter og andre udsatte steder, når du har forseglet med voks, får du et slidt look. Du kan efterfølgende forsegle med voksen på de steder, hvor der er slebet. Sliber du efter du har forseglet med voks, undgår du at støve.
Brun voks: På lyse farver tilføjer den et gyldent, varmt skær. På farvenuancer i naturskalaen forstærkes den brune farve, så den får mere glød og intensitet. På blå og grønne farver fremhæver den brune voks farven og tilføjer en grågrøn glød. Påfør den oven på en klar voks for at opnå en mere dæmpet effekt.
Sort voks: Er bedst egnet til de mørke farver, men kan sagtens bruges på andre farver. Når der forsegles med klar voks først, er det nemmere at styre den sorte voks. Det er altid muligt at anvende klar voks samtidig med en farvet, såfremt man synes, at der er for meget farve på. Ha` blot en svamp med klar voks ved siden af og tør af, hvis møblet bliver for farvet/mørkt.
Se et eksempel på de forskellige vokstyper på bakkerne, der er malet med farven Søbrise. Fra venstre mod højre har det fået henholdsvis
- klar voks,
- hvid voks oven på klar voks
- brun voks oven på klar voks
sort voks oven på klar voks.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.